Lärare - lärande...

God kväll!

En fras från en gammal vän på Facebook, ja vänskapen kommer ursprungligen INTE från Facebook, utan från the real life! Han hade iaf länkat ett klipp från "Vem vill bli miljonär", för övrigt ett helt sjukt inslag om två Stockholmstjejer som inte visste till vilket landsskap Kristianstad och Malmö tillhörde!! Jag svarade nått i stil med att tjejerna inte var särskillt smarta, typ, ja och nått om Stockholmare med för den delen...
Men i en följande kommentar skriver han att, ja du är ju lärare!!
det fick självklart mig att tänka efter lite, ja som ni vet att jag faktiskt då och då gör...
Vad är egentligen en titel!?
Bara för att jag i min yrkesroll kan titulera mig som lärare, betyder inte det att jag är ett levande lexikon och har inte för den delen möjlighet att nå alla elever, kanske? Jag är bara en vanlig människa som mer eller mindre råkade hamna i den rollen som jag gjorde och som det sedan visade sig var, för mig, helt rätt!
Jag erkänner (eller vad man ska säga?) att jag kanske inte är den allra bästa läraren, ja rent utbildningsmässigt, men det är å andra sidan inte mitt syfte med mitt arbete!! Mitt arbete är att vägleda andra människor till kunskap, en kunskapsresa utöver det vanliga, skulle ja vilja påstå (oj vad jag stiker ut hakan nu, men det är det värt!?)...
Kunskapen finns ju i oss alla, men det är inte alla som lyckas locka ut den ur andra människor och det är väl det allt handlar om, eller har jag helt tappat greppet!?
Jag har sett och upplevt många fantastiska lärare, med oändliga kunskapsbanker inom sig, dock utan vetskapen om hur man får andra att lära sig allt det som denne har att erbjuda och då tappar man ju, enligt mig iaf, lite av poängen i att lära sig nått överhuvudtaget...
Eller en lärare som lyckas lära ut t.ex matematik, kanonbra!! Grejen är kanske bara den att elevern sen inte kan nyttja den kunskapen i sitt arbete, för en anställning har personen ifråga aldrig lyckas behålla och det eftersom han/hon inte fått lära sig hur man socialiserar och funkar med andra människor...
Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst, men det hade antagligen mest lett till nån form av självgodhet från min sida... Jag hade mest troligt inte skrivit dessa rader för ett halvt år sedan, ja då jag kanske inte hade världens bästa självförtroende och inte insåg att jag faktiskt är bra på det jag gör, fan va skönt att både inse och att kunna "säga" det!!
Det hela grundar sig i och då pratar jag om lärare/lärande, att inte ta saker för givet, utan att fortsätta att utvecklas och att vara öppen för det mesta när det gäller "hanteringen" av unga människor...
Med dessa ord tänker jag dra mig tillbaka och koja!
Guten nacht alle sammen!

Kommentarer
Postat av: mumin

Över här har vi ett program på TV, som heter 'Are You Smarter Than A 5th Grader?'.Det har gått nu 3 år tror jag och der är otroligt att se hur lite folk vet.Frågorna som ställs are från 1st grade(6 åringar)till 5th grade(10 åringar.

Alla olika ämnen.Math,history,geography,english etc.

Som hjälpredor till de vuxna contestants, finns en panel på 5 5th graders...osv osv.

Vad jag vill komma till, är att lärar yrket måste vara ett av de svåraste.Alla år en ny kull, som kommer till dig, mer eller mindre ivriga, mer eller mindre insatta,mer eller mindre clever.

För dig som valt en lärarbana där du lär ut mer än just ett ämne får du kanske mer ut av dagens framgångar, än en lärare som bara kör med matte för exempel, där en lärare ofta tar till slentriana metoder, i stället för att engagera sig mera i det hela o komma på nya metoder att engarera sin klass.Med slutfallet att många elever har en livs avighet mot math! Jag själv är en av dem.

På 70 talet hade dom ett tales sätt över här,'those that can't ,teach'.Meaning, ifall du inte kunde bli nåt annat, dög du alltid till att bli lärare.

Tyvärr har vi fortfarande många av dessa'lata idioter' kvar i systemet, men sakta men säkert börjar deras lag krympa.De går i pansion tack o lov.

Så nu börjar skolorna fodra mer av både lärare,elever och föräldrar.Föräldrar som vuxit upp i detta sneda skol system, och reser rama skrin när nu svångremmen börjar dras åt.Men det är där de måste börjas, det är helt klart.

Ok, nu skall jag inte go on and on.

Huvudsaken är att vi ser på saken från samma synvinkel.Synd att vi bor so far from each other...or not!We'd be up half the night talking crap.

It's 2 am, and the bed beckons.

Good Night!



Wait, Happy Birthday Saga,a bit late!

Wow , next year Rome!!!You'll love it.

2011-01-22 @ 08:02:40
Postat av: Lena

Du har alldeles rätt Göran! Det är inte vad du kan som är viktigast utan hur du lär andra att kunna.

2011-01-22 @ 21:46:27
Postat av: El Prof.

Hej!

Jag hör och har tagit in det ni skriver om och visst har ni båda hemskt goda och bra tankar, Mumin, om du är hemma nästa sommar då vi planerar att bevista USA, finns möjligheten to sit up and talk a lot of crap, well or about other suff...

Nu ska jag till Magnus på en fika med skruvdragaren, ja inte till magnus, men till att fixa några små saker som Tina bett mig om!!

Vi hörs och ses senare!!?

2011-01-23 @ 13:16:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0